Alle categorieën

BOTZ glazuren & serviesgoed: Alles wat je wilt weten

keramiek botz serviesgoed glazuren

Geschatte leestijd: 4 minuten

Eén van de belangrijkste trends van het moment in de keramiek is het maken van serviesgoed. Wij begrijpen als geen ander hoe leuk het is om je eigen serviesgoed te maken. Daarom geven we je hieronder wat tips, zo maak jij met BOTZ glazuren je eigen serviesgoed. En zorgen wij dat je goed voorbereid aan de slag gaat.

De handige BOTZ glazuren maken het voor iedere keramist eenvoudig om je creaties tot leven te brengen. Met de ruim 35 jaar ervaring van BOTZ kunnen zowel beginners als ervaren keramisten direct aan de slag met de glazuren. En laten deze glazuren nu uitermate geschikt zijn om je eigen serviesgoed te creëren. Hoe je dat doet? Dat lees je hieronder.

Maar allereerst, wat is er zo handig aan de BOTZ glazuren?

  • De glazuren zijn vloeibaar, hierdoor is er geen geknoei met poeder glazuren en kan je ook echt alles uit de glazuurpot gebruiken.
  • De glazuren zijn (uiteraard) niet giftig.
  • Een aantal glazuren zijn ook geschikt als serviesgoed.
  • Ieder glazuur is verkrijgbaar in 200ml. en 800ml. er is dus voor iedereen een passende hoeveelheid.

Wist je dat alle producten van BOTZ aan je kunnen leveren? Je bestelt eenvoudig in de webshop, of kom langs in onze winkel. Hier vind je alle glazuur-stalen van BOTZ beschikbaar.

Welke BOTZ glazuren kan ik gebruiken voor serviesgoed?

Natuurlijk willen we het allerliefst alle mogelijke glazuren verwerken in ons serviesgoed. Helaas is dit niet mogelijk. Matte, sterk metaalachtige of craquelé glazuren zijn niet geschikt voor serviesgoed. Ga je hiermee toch aan de slag? Dan heb je kans op bacteriële besmettingen of smaakvermindering. Niet doen dus! Alle overige glazuren zijn natuurlijk niet giftig, maar deze oppervlakken zijn kortweg niet geschikt.

Maar wat kan er dan wel? Er zijn alsnog een hoop BOTZ glazuren voor serviesgoed. Je kunt ieder glazuur van BOTZ gebruiken met het keurmerk gebruiken. Deze glazuren hebben de zuur- en alkalistabiliteitstest doorstaan en kunnen veilig gebruikt worden aan de binnenkant van serviesgoed. Voor al het aardewerk geldt dat door BOTZ wordt aangeraden om dit met de hand te wassen (niet in de vaatwasser).

Keurmerk glazuur geschikt voor eet- en drinkgerei

Is hoogbranden altijd geschikt voor serviesgoed?

De glazuren van BOTZ steengoed en BOTZ Pro zijn vanaf ca. 1200⁰ allemaal geschikt voor serviesgoed. Bij hoogbranden is de klei bijna altijd dicht (lekvrij) en is het servies geschikt voor alle levensmiddelen.

Tot slot, wist je dat wij alle producten van BOTZ op voorraad hebben? Je vindt dit makkelijk in de winkel én in de webshop. Ook doen we er graag een BOTZ catalogus boekje voor je bij. En als we hebben de poster. Zo kan jij gelijk aan de slag met de glazuren, ook met de BOTZ glazuren voor serviesgoed.

Ook ontvangen we het team van BOTZ geregeld bij ons in de winkel. Je kunt je aanmelden voor het bijwonen van zo’n gratis sessie, lees hier meer: www.artsandcrafts.nl/demonstraties. Je leert dan alles over het gebruik en de toepassing van de glazuren. Ook is er altijd ruimte om je vragen te stellen. Zo weet jij precies hoe de glazuren te gebruiken zijn.

Wil je eerst nog even terug naar de basis? Lees dan hier meer over het aanbrengen van BOTZ glazuren. Wist je dat we eerder ook bij BOTZ op de koffie zijn geweest? Wil je weten hoe dit ging, lees dan hier alles over ons bezoek (ook in de fabriek).

Lijstwerk

In onze lijstenmakerij kunnen we je bijvoorbeeld helpen met: