Alle categorieën

Hoe werkt zelfdrogende Airdry klei?

Airdry klei beschilderen

Geschatte leestijd: 5 minuten

Zo tegen het einde van het jaar krijgen we de lijstjes. En de zelfdrogende klei – wij noemen het Airdry Klei – staat al twee jaar in de top. Tijd om hier eens goed in te duiken. Wat zijn de mogelijkheden én onmogelijkheden? We nemen je mee.

Wat is zelfdrogende klei?

De benaming zegt het eigenlijk al. Airdry klei is een klei massa die uit zichzelf droogt. Nu hoor ik je denken; ‘klei droogt toch altijd?’ Dat klopt. Alleen droogt deze klei helemaal uit. Het voordeel van Airdry klei is dat deze klei na droging minder breekbaar dan een ‘gewone’ pottenbakkersklei.

Totdat het droog is, is Airdry klei een zachte, soepele massa. Het is dus goed kneedbaar. Zodra je ermee aan de slag gaat, kan je eventueel wat water toevoegen om de klei nog wat extra soepel te maken. Dit is in principe niet noodzakelijk.  

Wist je dat deze klei geen chamottekorrels bevat? Dit betekent dat het een hele gladde modeleermassa is. Hierdoor is het voor iedereen geschikt om mee te werken.

Hoe werkt het drogingsproces?

Heb je je werkstuk gereed en ben je toe aan de volgende stap? Dan kan je het laten drogen. Eigenlijk start het drogingsproces al zodra je met de klei aan de slag gaat, de Airdry klei droogt natuurlijk aan de lucht.

Vind je het na droging nog niet hard genoeg? Wacht minimaal 24 uur voordat je dit beoordeelt. Hierna kan je eventueel het droogproces nog wat versnellen door het in de keukenoven af te bakken. Je bakt jouw werkstuk dan 120 minuten af op 110 ⁰C.

Ons advies: leg een natte theedoek over jouw werkstuk heen en vertraag het droogproces. Jouw project droogt dan langzamer dan in 24 uur, maar de kans op (lichte) barsten en scheuren is kleiner.

Kan je Airdry klei glazuren?

Is je werkstuk helemaal gedroogd? Wij begrijpen dat je natuurlijk niet kan wachten om hier verder aan te werken. Airdry klei kan je niet glazuren, maar je kunt het wél beschilderen. Hiervoor gebruik je acrylverf. Wij hebben veel soorten acrylverf voor je op voorraad. Ook in verschillende maten. Zo kan je voor elke werkstuk (groot of klein) een juist formaat verf vinden.

Hoe gaan we vernissen?

Uit geschilderd? Dan wil je je kunstwerk natuurlijk van een beschermlaag voorzien. Hiervoor kan je een acrylvernis gebruiken. De vernis zorgt ervoor dat er een laagje over jouw werk heen komt, waardoor het beschermd is tegen invloeden van buitenaf. Een acrylvernis is er in meerdere varianten, namelijk: mat, satijn, glanzend en hoogglans. Het product is in een spuitbus en uit een potje (toe te passen met een kwast) te verkrijgen.

Acrylverf droogt vrijwel altijd mat op. Zodra je dus glans wilt toevoegen aan jouw eindproduct, kan je kiezen voor een satijn , glanzende of hoogglans variant. Satijn heeft een gemiddelde glans (en bevindt zich tussen mat en glanzend in).

Heb je Airdry klei niet beschilderd? Je kunt dan ook kiezen voor een Paverpol. Paverpol is oorspronkelijk een textielverharder maar kan ook worden gebruikt voor Airdry klei. Kies wel voor de transparante variant. Hiermee zorg je ervoor dat jouw Airdry werkstuk extra hard wordt. Paverpol gebruik je met een kast en zet je in één laag op je werkstuk.

Kan je Airdry klei buiten zetten?

Wil je jouw kunstwerk buiten presenteren? Je kunt dan aan de slag met Parverpol. Dit zorgt voor een coating waarmee jouw project ook waterdicht wordt en dus geschikt is voor buiten. Wil je meer weten over Paverpol? Lees dan hier verder.

Airdry klei bewaren  

Het bewaren van Airdry klei doe je zorgvuldig. Je kiest natuurlijk voor een luchtdichte opbergbox. Zodat het drogingsproces niet start. Is je klei toch wat uitgedroogd? Dan kan je wat water toevoegen. Zorg er alleen altijd voor dat de klei niet onder het vriespunt komt.

Over ons

Arts & Crafts Holland is niet zomaar een winkel, maar dé bestemming voor kunstenaars. Of je nu langskomt voor een specifiek materiaal, een creatieve impuls nodig hebt of gewoon wilt rondkijken in ons uitgebreide assortiment van kunstenaarsbenodigdheden, we heten je van harte welkom. Kom snel eens langs of winkel direct in onze e-shop en ontdek alles wat we te bieden hebben. We kijken ernaar uit je te helpen!

In onze fysieke winkel vind je een uitgebreid assortiment kunstenaarsmaterialen. Met meer dan 30 jaar ervaring streven we ernaar om je een ongeëvenaarde selectie en service te bieden op onze ruime 1.100 m2 aan winkeloppervlakte. Ons deskundige serviceteam staat iedere dag voor je klaar om je te helpen en te adviseren, ongeacht je niveau of expertise. Of je nu een beginner bent die op zoek is naar de juiste materialen of een doorgewinterde kunstenaar die specifieke tools nodig heeft, wij hebben alles om je creatieve visie tot leven te brengen..

Lijstwerk

In onze lijstenmakerij kunnen we je bijvoorbeeld helpen met: