Alle categorieën

Inkten: Startgids & onze tips

inkten

Wil je aan de slag met inkten? Dat snappen wij zeker. Inkten kunnen namelijk voor allerlei artistieke toepassingen gebruikt worden. Ook worden ze in combinatie met andere materialen gebruikt, in de mixed media. We nemen je mee in onze startgids inkten, waar we kijken naar de verschillende soorten inkten, de benodigde materialen en technieken. Lees je mee?

Geschatte leestijd: 7 minuten

Wat is inkt?

Inkt is een vloeibaar medium dat gebruikt wordt om te tekenen en te schilderen. En dit werkt wel degelijk anders als olieverf, acrylverf of aquarelverf. Er zijn verschillende soorten inkten beschikbaar. Daarin zetten we ze hieronder handig voor je op een rijtje.

Soorten inkten

We hebben de verschillende soorten inkten hieronder voor je uitgewerkt. En we kijken naar de basis (samenstelling), eigenschappen en toepassingen. Een overzicht van al onze inkten vind je hier.

  1. Acrylinkt

De basis van acryl-inkt zijn pigmenten gemengd met een acrylbindmiddel. De inkt droogt snel en is dan waterbestendig. Hierdoor is het flexibel in gebruik (je kunt laag-over-laag werken). Acryl-inkt is verkrijgbaar in een groot aantal kleuren van verschillende merken: Daler Rowney FW inkt (inclusief speciale parelmoer lijn), Amsterdam acryl-inkt en Schmincke Aerocolor (ook voor airbrush).

Je gebruikt acrylinkt om te tekenen, schilderen, airbrush en kalligrafie. Handig is dat deze inkt ook hecht op ondergronden zoals doek, hout en (uiteraard) papier.

  • Aquarelinkt (watercolor inkt)

De aquarelinkt bestaat uit pigmenten met een wateroplosbaar bindmiddel. Deze inkten zijn transparant en mengbaar met water voor verschillende gradaties van kleurintensiteit. Je gebruikt de aquarelinkt voor aquareltechnieken op aquarelpapier. Ook aquarel-inkt is verkrijgbaar in een groot aantal kleuren van verschillende merken: Schmincke Aqua Drop, Winsor & Newton tekeninkt en Ecoline (let op: kleurstof in plaats van pigment).

Meer soorten inkt

  • Alcoholinkt

De basis van deze specifieke inkt is pigment op alcoholbasis. De inkt is zeer vloeibaar, droog snel en biedt na droging levendige, transparante kleuren én is waterbestendig. De alchohol-inkt wordt veelal gebruikt op niet-poreuze oppervlakken zoals glas, metaal, kunststof en keramiek. Dit materiaal wordt ook veel gebruikt in mixed media. Hieronder vind je een overzicht met de verschillende alcohol-inkten. Deze inkt zorgt voor vloeiende effecten.

  • Indiase inkt (of Chinese inkt)

Deze inkt wordt gemaakt van een fijn zwart pigment (veelal roet) en wordt gemengd met een bindmiddel (veelal schellak). Het heeft een diepe zwarte kleur en de inkt is lichtecht en waterbestendig na droging. Deze inkt is geschikt voor kalligrafie, tekenen en schilderen. En je kunt deze inkt aanbrengen met penseel of met een (kroontjes)pen.

  • Oost-indische inkt

De Oost-Indische inkt is eigenlijke en variant op de Indiase inkt, vaak wordt er dan gom of glansmiddel toegevoegd. Daardoor vind je het verschil in deze inkt vaak in de textuur en glans ten opzichte van Indiase inkt. Momenteel is de Oost-indische inkt populairder dan de Indiase inkt. Je kunt de inkt gebruiken voor kalligrafie, maar ook voor technisch tekenen.

Aan de slag met inkten

Let altijd op je veiligheid bij het gebruik van onze materialen. Zo zorg je voor voldoende ventilatie bij het werken met alcoholinkten en andere inkten die oplosmiddelen bevatten. En vermijd contact met de huid en ogen. Ga je inkten bewaren? Kies dan voor een droge, koele plaats.

Verschillende technieken met inkt

Er zijn gigantisch veel mogelijkheden met inkten, daarom hebben we hieronder enkele technieken voor je onder elkaar gezet.

  • Wassingen en lagen: gebruik water (of verdunner) om aquarelinkten in lagen aan te brengen. Je creëert zo diepte en kleurverloop.
  • Inktblazen en druppeltechnieken: je kunt spelen met verschillende soorten inkten door te blazen, druppelen en spatten. Je creëert zo interessante organische en abstracte effecten.
  • Line-art: ga voor gedetailleerde lijnwerktechnieken en creëer texturen en schaduwen. Je ziet deze techniek vaak in illustraties en grafische werken.
  • Mixed media & inkt: combineer inkt met verschillende andere media (zoals aquarelverf, potlood of acryl). In principe ‘bouw’ je jouw project zo op.

De keuze is dus reuze wanneer je aan de slag gaat met inkten. Heb je vooraf al een beeld van jouw creatie, kies dan voor de betreffende inkt. En wil je de mogelijkheden van verschillende inkten onderzoeken, kies dan eens voor verschillende soorten inkt. In onze shop kun je inkten per potje kopen óf in sets. Zo test je zelf uit wat voor jou werkt, of misschien is het wel een combinatie van soorten inkten. Start met creëren en ga aan de slag met onze inkten!

Over ons

Arts & Crafts Holland is niet zomaar een winkel, maar dé bestemming voor kunstenaars. Of je nu langskomt voor een schildersezel, een creatieve impuls nodig hebt of gewoon wilt rondkijken in ons uitgebreide assortiment van kunstenaarsbenodigdheden, we heten je meer dan 30 jaar van harte welkom. Kom snel eens langs of winkel direct in onze e-shop en ontdek alles wat we te bieden hebben. We kijken ernaar uit je te helpen!

Je product bestellen in onze e-shop? We hebben 17.500 producten op voorraad en vóór 14:00 uur besteld op werkdagen is dezelfde dag nog verzonden! In onze fysieke winkel vind je een uitgebreid assortiment kunstenaarsmaterialen. Met meer dan 30 jaar ervaring streven we ernaar om je een ongeëvenaarde selectie en service te bieden op onze ruime 1.100 m2 aan winkeloppervlakte. Ons deskundige serviceteam staat iedere dag voor je klaar om je te helpen en te adviseren, ongeacht je niveau of expertise. Of je nu een beginner bent die op zoek is naar de juiste materialen of een doorgewinterde kunstenaar die specifieke tools nodig heeft, wij hebben alles om je creatieve visie tot leven te brengen..

Lijstwerk

In onze lijstenmakerij kunnen we je bijvoorbeeld helpen met: