Alle categorieën

Wat je moet weten: Acryl pouring techniek

acryl pouring techniek

Eén van de meest relevante acryltechnieken van dit moment is acryl pouring techniek. Acryl pouring is ook wel bekend als ‘fluid art’. Deze methode is geliefd bij beginnende en ervaren creatievelingen en kunstenaars. En biedt veel mogelijkheden om unieke en kleurrijke projecten te produceren. Na het lezen van dit artikel weet jij precies hoe de acryl pouring techniek werkt, welke technieken er zijn, welke materialen je nodig hebt en hoe je direct aan de slag kan.

Wat is de acryl pouring techniek?

Het is een spannende en expressieve schildertechniek waarbij verdunde acrylverf op een schildersdoek of canvas wordt gegoten. Hiermee creëer je prachtige, vloeiende kunstwerken.

Om acryl te kunnen gieten wordt de acrylverf gemengd met een gietmedium (ofwel pouring medium). Daarna voeg je dit medium toe om de consistentie te veranderen en de verf vloeiender te maken. En voor pouring kunnen veel verschillende soorten acrylverf worden gebruikt. Natuurlijk zijn metallic en neonkleuren ook geschikt.

Pouring technieken

De mogelijkheden zijn groot en er zijn dan ook verschillende technieken voorhanden in het acryl pouren. Je kunt denken aan de ‘flip cup’, ‘swipe’, ‘dutch pour’, ‘dirty pour’, en ‘blowout’. En elke techniek creëert unieke patronen en effecten op jouw schildersdoek door de manier waarop de verf giet, laat glijden of blaast. Hieronder leggen we deze technieken aan je uit.

  1. Flip cup: Hierbij meng je verschillende kleuren verf in een beker of ‘cup’ en vervolgens wordt het omgekeerd op het canvas geplaatst. Wanneer je de cup optilt, stromen de verfkleuren in verschillende patronen uit, afhankelijk van de viscositeit en dichtheid van elke verf.
  2. Swipe: Bij deze techniek giet je verf op het canvas en vervolgens smeer je het uit met behulp van een hulpmiddel zoals een paletmes, spatel, kaart of zelfs een natte doek. Dit zorgt voor langwerpige, golvende patronen en interessante cel-vorming in de verf.
  3. Dutch pour: Een techniek waarbij je de verf op het schildersdoek giet vanuit het midden, terwijl jij het canvas kantelt om de verf te verspreiden. En dit resulteert in cirkelvormige patronen en een radiaal uitwaaierend effect.
  4. Dirty pour: Hierbij stop je verschillende kleuren verf in één beker gemengd en giet je het vervolgens samen op het schildersdoek. Dit mengt de kleuren en creëert complexe, onvoorspelbare patronen.
  5. Blow-out: Bij deze techniek druppel je de verf op het canvas en vervolgens blaas je met behulp van een föhn, rietje of andere luchtblazers. Hierdoor ontstaan organische vormen en gelaagde effecten.

Onze tips voor de acryl pouring techniek

Afwerking van acryl pouring

Wanneer je veel liefde en zorg hebt gestopt in jouw creatie is het natuurlijk raadzaam om een beschermende laag aan te brengen over jouw acryl pouring techniek. Hiermee voorkom je dat jouw kunstwerk wordt aangetast door vuil en door de tand des tijds. En dan kun je kiezen voor een hoogglans, glanzende, matte of satijn afwerking. Meer weten over het aanbrengen van jouw vernis? Lees dan hier verder. Je bent hierna een pro!

Conclusie

Acryl pouring is eigenlijk een speelse en experimentele benadering van schilderen met acrylverf. Als creatieveling of kunstenaar kan je jouw unieke stijl ontwikkelen door het gebruik van verschillende technieken en materialen. Het is een spannend proces wat absoluut zal zorgen voor spontane en verrassende resultaten. En of je nu een ervaren kunstenaar bent of een nieuwkomer in de wereld van acryl pouring. Deze techniek geeft je eindeloze mogelijkheden om te experimenteren en te creëren. Dus laat je creativiteit de vrije loop en ontdek de betoverende wereld van acryl pouring!

Hopelijk ben je nog steeds zo enthousiast om aan de slag te gaan met de acryl pouring techniek na het lezen van dit artikel. Want het starten met creëren hoeft niet moeilijk te zijn. En heb je nog andere vragen? Neem dan gewoon contact op met één van onze collega’s van ons service-team. We helpen je heel graag!

Ben je nieuwsgierig naar andere acryl-technieken? Lees dan ook eens ons artikel over het opbouwen van structuren. Of kijk op onze inspiratie-pagina voor andere topics op het gebied van schilderen, tekenen, keramiek en beeldhouwen. 

Over ons

Arts & Crafts Holland is niet zomaar een winkel, maar dé bestemming voor kunstenaars. Of je nu langskomt voor een specifiek materiaal, een creatieve impuls nodig hebt of gewoon wilt rondkijken in ons uitgebreide assortiment van kunstenaarsbenodigdheden, we heten je meer dan 30 jaar van harte welkom. Kom snel eens langs of winkel direct in onze e-shop en ontdek alles wat we te bieden hebben. We kijken ernaar uit je te helpen!

Je product bestellen in onze e-shop? We hebben 17.500 producten op voorraad en vóór 14:00 uur besteld op werkdagen is dezelfde dag nog verzonden! In onze fysieke winkel vind je een uitgebreid assortiment kunstenaarsmaterialen. Met meer dan 30 jaar ervaring streven we ernaar om je een ongeëvenaarde selectie en service te bieden op onze ruime 1.100 m2 aan winkeloppervlakte. Ons deskundige serviceteam staat iedere dag voor je klaar om je te helpen en te adviseren, ongeacht je niveau of expertise. Of je nu een beginner bent die op zoek is naar de juiste materialen of een doorgewinterde kunstenaar die specifieke tools nodig heeft, wij hebben alles om je creatieve visie tot leven te brengen..

Lijstwerk

In onze lijstenmakerij kunnen we je bijvoorbeeld helpen met: