Alle categorieën

Startgids: lino snijden – alle essentiële materialen

startgids lino snijden

Geschatte leestijd: 4 minuten

Lino snijden is hét ambacht van dit moment. Daarom helpen we je graag met onze startgids lino snijden. Dit ambacht bied je de mogelijkheid om prachtige ontwerpen te creëren door middel van het uitsnijden van linoleum. Dit proces vereist eigenlijk maar een paar essentiële materialen om te starten. Ook is onze ervaring dat het erg ontspannend werkt. In dit artikel nemen we je mee om te beginnen met lino snijden en de materialen te ontdekken die je nodig hebt om jouw visie tot leven te brengen.

Wat is lino snijden?

Linoleum snijden is een druktechniek waarbij je delen uit het linoleum snijdt. Deze uitgesneden delen die bij het drukken op papier blijven wit. Het snijden doe je met een gutsmesje. De delen die je zichtbaar wilt hebben moeten heel worden gelaten, hier komt namelijk de inkt (of verf) op en dit wordt op het papier gedrukt.

1. Linoleumplaten

Lino is de basis van lino snijden. Het is een zachte plaat van linoleum die gemakkelijk kan worden uitgesneden met speciale gereedschappen. Er zijn verschillende soorten lino beschikbaar, zoals traditionele lino en zachte lino. Ons advies: Experimenteer om te zien welk type het beste bij je past.

Op dit moment is de lino soft cut de favoriete linosnede ondergrond van veel van onze creators. Dit is het allerzachtste materiaal wat er beschikbaar is en een populaire keuze.

2. Snijgereedschap

Snijgereedschap is de sleutel tot een linosnede. Er zijn verschillende soorten linomesjes en gutsen beschikbaar om verschillende lijnen en texturen te creëren. Van V-gutsen voor scherpe lijnen tot U-gutsen voor bredere uitsnijdingen. Ons advies, start met een startset waarin meerdere gutsen zitten. Zo kan je zelf ervaren welke vorm gereedschap past bij jouw ontwerpstijl.

Goed om te weten: voor ieder budget zijn er startsets beschikbaar. Ga je voor de allerbeste kwaliteit? Ga dan voor de linogutsen van Pfeil. De gutsen van Pfeil zijn zowel los als in set te verkrijgen bij ons.

3. Inkt en inktrollers

Inkt en inktrollers zijn cruciaal om je ontwerp over te brengen op papier. Ons advies: Kies voor hoogwaardige lino-inkt die goed hecht aan het oppervlak en zorg voor een gelijkmatige dekking. Een inktroller wordt gebruikt om de inkt gelijkmatig over je uitgesneden lino te rollen voordat je afdrukt.

We hebben lino-inkt op waterbasis en op oliebasis. Het verschil tussen beide is dat lino-inkt op oliebasis zorgt voor wat intensere kleuren. Daarentegen is de droogtijd wel een stuk langer en het schoonmaken van de materialen iets ingewikkelder (met terpentine i.p.v. water). 

Beschik je al over veel acrylverf in jouw kast? Kies dan voor een lino-medium. Op deze manier zet je jouw acrylverf om een verf die geschikt is om mooie afdrukken te maken.

4. Papier en druktechniek: De afdruk

Het kiezen van het juiste papier is belangrijk om het gewenste resultaat te bereiken. Kies voor papier dat geschikt is voor afdrukken en afgestemd is op de techniek die je gebruikt. Met een drukpers of met de hand afdrukken zijn twee veelgebruikte technieken voor linosnede. Voor beide technieken hebben wij alle materialen in huis. 

Ons linopapier is speciaal ontworpen om de subtiele nuances en dieptes van druk te accentueren bij bijvoorbeeld lino- en houtsnede.

5. Inktplaat of inktbakje

Je hebt een inktplaat of een inktbakje nodig om je inkt te mengen en je inkt-roller ermee te beladen. Dit is de plek waar je creatieve controle hebt over de inktconsistentie en kleuren.

6. Veiligheid en werkomgeving

Zorg voor een veilige werkomgeving. Snijgereedschappen kunnen scherp zijn, daarom is het aanbevolen om veilig te werken. Kies bijvoorbeeld voor een gutsplank, een handbeschermer en draag geschikte snijbestendige handschoenen. Eventueel kun je een antislip mat onder jouw project leggen. Net als de gutsplank zorgt dit voor stabiliteit.

Extra tip: Ontwerppapier en schetsgereedschappen

Na het lezen van onze startgids lino snijden en voordat je daadwerkelijk begint met snijden, kun je eventueel schetsen maken op ontwerppapier om je ideeën te visualiseren. Potloden, potloodstiften of houtskool zijn handige schetsgereedschappen.

Lino snijden biedt een creatieve uitlaatklep voor zowel beginners als ervaren kunstenaars. Met slechts de informatie uit onze startgids lino snijden en enkele essentiële materialen kun je beginnen met het creëren van prachtige afdrukken. Ontdek je eigen stijl en geniet van het proces van het uitsnijden van linoleum en het overbrengen van je ontwerpen op papier. Nu je bekend bent met de basis, kun je de wereld van lino snijden verkennen.

Lijstwerk

In onze lijstenmakerij kunnen we je bijvoorbeeld helpen met: