Alle categorieën

Vernissen: Acrylverf & olieverf – Het aanbrengen

vernis acrylverf

Na vele uren aan jouw product te hebben gewerkt met acrylverf of olieverf ben je tevreden over het eindresultaat. Maar voordat het helemaal gereed is, is er een laatste stap die jouw project markeert als voltooid: het aanbrengen van vernis op acrylverf of olieverf.

Een vernis is niet alleen een beschermende laag, maar je kunt hiermee ook de kleuren intensiveren en zorgen voor een glanzende of matte afwerking. In dit artikel helpen we je op weg zodat jij zelf een vernis kunt aanbrengen over zowel olieverf als acrylverf, zodat jouw kunstwerk de perfecte finishing touch krijgt.

1. Timing

Voordat je vernis aanbrengt, moet je zorgen dat je schilderij volledig is gedroogd. Ga je olieverf of acrylverf vernissen? Olieverf heeft vaak enkele maanden tot een jaar nodig om volledig uit te harden, terwijl acrylverf meestal binnen een paar dagen tot een week droog is. Ga je aan de slag met de vernis? Werk dan in een goed geventileerde ruimte en zorg ervoor dat het schilderij schoon en stofvrij is.

2. Kies de juiste vernis

Er zijn verschillende soorten vernissen beschikbaar: glanzend, mat en satijn. Kies het type vernis dat het beste past bij het gewenste eindresultaat. Glanzende vernis kan de kleuren intensiveren en een glanzende afwerking geven, terwijl mat vernis reflecties vermijdt en een elegante uitstraling heeft. Satijn is eigenlijk een compromis tussen glans en matheid, de glansgraad bevindt zich ertussen. Ook is er een hoogglans variant voor acrylverf beschikbaar.

In onze shop hebben we verschillende merken voor je beschikbaar. Je kunt o.a. kiezen uit Talens, Ghiant, Golden en Lascaux. Specifiek voor olieverf zijn ook de producten van Scheveningen Old Holland beschikbaar. Ieder product heeft zijn eigen kenmerken, maar de hoogte kwaliteit vind je bij Lascaux. Eventueel zelfs beschikbaar met UV-protector.

Extra handig, in onze webshop kan je zelf kiezen op basis of je kiest voor een acrylverf vernis of vernis voor olieverf.

Naast het betreffende merk maak je ook een keuze of je wilt gaan voor een spuitbus of flacon. De vernis uit flacon breng je op met een kwast. Over het algemeen geldt dat de spuitbus makkelijker in gebruik is, maar flacons (na aanschaf van het penseel) over een langere periode voordeliger zijn. Daarnaast vernis je met de flacon op de traditionele manier.

3. Voorbereiding van het oppervlak

Zorg ervoor dat je schilderij stofvrij is voordat je begint met het aanbrengen van vernis. Gebruik een zachte borstel of een lichte luchtstroom om eventueel stof te verwijderen. Leg je acrylverf of olieverf schilderij plat neer en zorg voor een goede verlichting, in een goed geventileerde ruimte.

4. Test je vernis

Voordat je het hele schilderij bedekt, is het verstandig om een klein stukje te testen op een hoek van het doek of op een minder zichtbaar gedeelte. Zo kun je zien hoe het vernis reageert op de verf en hoe het droogt.

5. Aanbrengen van de vernis

Het ultieme doel is om een gelijkmatige laag aan te brengen. Werk je met de vernis uit flacon? Gebruik dan een zachte kwast speciaal ontworpen voor vernis om een gelijkmatige laag aan te brengen. Gebruik dit penseel alleen voor het vernissen. Werk in lange, gelijkmatige streken en probeer overlappingen te vermijden.

Waarom een speciaal vernis penseel? Dit penseel is zo zacht dat er geen penseelstreek op het kunstwerk zichtbaar is. Uiteraard wil je dat de vernis ‘onzichtbaar’ is.

Werk je met de vernis uit spuitbus? Zorg dan dat je globaal over het oppervlak gaat met voldoende afstand. Werk vanuit de losse pols.

Laat tijdens het vernissen van acrylverf en olieverf het schilderij plat liggen terwijl de vernis droogt om druppels te voorkomen.

6. Herhaal indien nodig

Eén laag vernis kan voldoende zijn (zeker met vernis vanuit flacon), maar als je een sterkere bescherming wilt of een bepaalde afwerking wilt bereiken, kun je na volledige droging van de eerste laag een tweede laag aanbrengen.

Werk je met de vernis uit spuitbus? Breng dan de tweede laag kruislings aan.

7. Geniet van het eind resultaat

Na het aanbrengen van vernis zal je kunstwerk er levendiger uitzien en beter beschermd zijn tegen stof, vuil en verkleuring. Zo is jouw project klaar voor de presentatie, expositie en verkoop!

Het aanbrengen van vernis is de laatste stap in het creatieve proces, maar het kan een aanzienlijke impact hebben op de uitstraling en duurzaamheid van je kunstwerk. Of je nu werkt met olieverf of acrylverf, met onze bovenstaande stappen en het zorgvuldig aanbrengen van vernis krijgt je werk de perfecte finishing touch en zorg jij ervoor dat het voor vele jaren bewaard blijft in opperste staat.

Ga je je werken voor langere tijd opslaan of ben je benieuwd naar de verschillende mogelijkheden om jouw werk te conserveren? Lees dan 9 x voordelen van een conservatiedoos. Zo blijft jouw kunstwerk ook in de toekomst beschermd tegen externe factoren zoals zuur, UV-staling en vuil.

Lijstwerk

In onze lijstenmakerij kunnen we je bijvoorbeeld helpen met: