Alle categorieën

BOTZ Glazuren: hoe gebruik je het?

botz glazuren gebruiken

Geschatte leestijd: 3 minuten

De handige BOTZ glazuren maken het voor iedere keramist eenvoudig om eigen creaties te maken. Met de ruim 35 jaar ervaring van BOTZ kunnen zowel beginners als ervaren keramisten direct de glazuren gebruiken. En wist je dat wij de glazuren in Nederland als eerste hebben geïntroduceerd?

Wat is er zo handig aan de BOTZ glazuren?

 • De kwastglazuren zijn vloeibaar, hierdoor is er geen geknoei met poeder glazuren. Hierdoor kan je ook echt alles uit de glazuurpot gebruiken.
 • De glazuren zijn (uiteraard) niet giftig.
 • Een aantal glazuren zijn ook geschikt voor serviesgoed.
 • Ieder glazuur is verkrijgbaar in 200ml en 800ml. er is dus voor iedereen een passende hoeveelheid.

Hoe gebruik je de BOTZ glazuren?

Ieder BOTZ kwastglazuur wordt in de fabriek op de juiste consistentie gebracht. Hierdoor is het direct te gebruiken. Lees hieronder hoe je de glazuren gebruikt:

 1. Zorg dat de ondergrond van het te glazuren oppervlak is stof- en vetvrij.
 2. Voor gebruik roer je het glazuur krachtig door.
 3. Breng de eerste glazuurlaag met een kwast aan.
 4. Droog? Breng dan de tweede laag op. Afhankelijk van de dikte kan je een derde laag aanbrengen. Zorg wel dat de tweede laag dan wederom droog is.

Het kan zijn dat de instructie van een glazuur afwijkt, dit wordt dan specifiek op het glazuur vermeld. Heel af en toe kan het mogelijk zijn dat een glazuur iets te ‘vast’ is geworden: dan voeg je een beetje water toe en roer je krachtig in de glazuurpot. Door het opvolgen van de

Wanneer is het BOTZ glazuur droog?

Een glazuurlaag is snel droog en voelt dan vast aan, dit betekent dat je het kunt aanraken (zonder dag het glazuur aangetast wordt). Voor het bakken moet het glazuur goed droog zijn.

Hoe bak je een BOTZ glazuur?

Voor bijna ieder BOTZ kwastglazuur geldt dat de ideale baktemperatuur 1050⁰C/hardingstijd 10-20minuten is. BOTZ Steengoed is 1250⁰C/hardingstijd 30 minuten. Op deze temperaturen branden de glazuren goed en wordt het effect van het glazuur versterkt.

Belangrijke informatie bij het gebruik van BOTZ glazuren

 • Zorg altijd voor een goed geventileerde stookruimte. Ovendampen moeten rechtstreeks in de buitenlucht worden afgevoerd.
 • Zorg ervoor dat je niet eet, drinkt of rookt tijdens het werken. Was je handen zorgvuldig na het glazuren.
 • Kinderen alleen glazuren onder toezicht en bewaar glazuren altijd buiten bereik van kinderen.

Nog meer BOTZ..

 • Tot slot, wist je dat wij alle producten van BOTZ op voorraad hebben? Je vindt dit makkelijk in de winkel én in de webshop. Ook doen we er graag een BOTZ catalogus boekje voor je bij. En als we hebben de poster. Zo kan jij gelijk aan de slag met de glazuren.
 • Ook ontvangen we het team van BOTZ geregeld bij ons in de winkel. Je kunt je aanmelden voor het bijwonen van zo’n gratis sessie, lees hier meer: www.artsandcrafts.nl/demonstraties. Je leert dan alles over het gebruik van de BOTZ glazuren. Ook is er altijd ruimte om je vragen te stellen. Zo weet jij precies hoe de glazuren te gebruiken zijn.

Lijstwerk

In onze lijstenmakerij kunnen we je bijvoorbeeld helpen met: