Alle categorieën

Raku glazuren stoken: dé startgids

startgids raku glazuren stoken

Het werken met raku glazuren is een eeuwenoude Japanse techniek. Centraal in deze techniek staan de essentie van spontaniteit, intensiteit en uniekheid. Deze bijzondere glazuurtechniek staat bekend om zijn opvallende visuele effecten en de levendigheid van de resulterende kunstwerken. Na het lezen van deze raku glazuren startgids kan jij aan de slag met raku glazuren en stoken. 

Kenmerken van raku glazuren

De raku glazuurtechniek omvat het snelle afkoelingsproces van gebakken keramiek. Het glazuur wordt eerst aangebracht op biscuit gebakken klei, vervolgens tijdens het stoken snel verwarmd tot hoge temperaturen en daarna direct uit de oven gehaald om af te koelen. Dit zorgt voor spectaculaire, onvoorspelbare kleureffecten en craquelépatronen.

Toepassingen en creatieve mogelijkheden

Ale raku glazuren bieden je een scala aan mogelijkheden voor expressie. De onvoorspelbaarheid van het proces zorgt voor unieke kleurvariaties, metaalachtige glans, en soms zelfs rokerige patronen. Het is daarom perfect voor het creëren van decoratieve stukken, sculpturen en ornamenten die leven en karakter uitstralen.

Je kunt met raku glazuren experimenteren door verschillende combinaties te gebruiken, de ovenomstandigheden aan te passen en organische materialen zoals bladeren of zaagsel toe te voegen tijdens het afkoelproces. Na het raku glazuren stoken zullen deze experimenten resulteren in unieke en vaak verrassende visuele effecten op het keramiek.

De tekst gaat verder onder de materialen.

Het proces van raku stoken

Het raku-proces vereist speciale aandacht voor veiligheid vanwege het stoken op hoge temperaturen en snelle koeling. Beschermende kleding en veiligheidshandschoenen zijn essentieel, evenals een gecontroleerde omgeving voor het hanteren van de hete stukken na het bakken.

Hieronder lees je een beknopte handleiding voor het raku stookproces:

Voorbereiding:

 1. Kies de klei: Gebruik klei die geschikt is voor raku.
 2. Maak je creaties: Vorm je objecten en laat ze volledig drogen voordat je begint met het stookproces. Zorg dat je creaties biscuit gestookt zijn.

Benodigdheden:

 1. Raku glazuur: Bereid je glazuur voor. Raku glazuren worden aangebracht voordat je de stukken in de raku oven plaatst.
 2. Raku oven: Gebruik een speciale raku-oven die bestand is tegen snelle temperatuurveranderingen.
 3. Tang en handschoenen: Zorg altijd voor een beschermende uitrusting, zoals hittebestendige handschoenen en een tang, om hete stukken te hanteren.
raku glazuren stoken

Het raku stookproces:

 1. Glazuur aanbrengen: Breng de raku-glazuur snel aan op de voorverwarmde stukken met een kwast, dompeltechniek of via de spuit-techniek.
 2. Snel stoken: Plaats de glazuur-gedoopte stukken in de hete raku-oven. Het glazuur zal snel smelten en vasthechten aan het oppervlak van de stukken.
 3. Uit de oven halen: Na een korte tijd, meestal 15-30 minuten, haal je de stukken uit de oven met behulp van de tang en hittebestendige handschoenen. De stukken zijn gloeiend heet.
 4. Snelle afkoeling: Plaats de hete stukken in een container met brandbaar materiaal (zaagsel, papier, bladeren). Dit materiaal ontbrandt door de hitte en bedekt de stukken, waardoor de zuurstoftoevoer wordt afgesneden.
 5. Nabehandeling: Laat de stukken enige tijd in de container met brandbaar materiaal, meestal 15-30 minuten, voordat je ze uit de container haalt.
 6. Reinigen: Nadat de stukken zijn afgekoeld, reinig je ze met water om het resterende materiaal en roet te verwijderen.

Veiligheidswaarschuwingen

 1. Draag altijd beschermende kleding, handschoenen en een veiligheidsbril tijdens het hele proces.
 2. Behandel de hete stukken voorzichtig om brandwonden te voorkomen.
 3. Werk in een goed geventileerde ruimte vanwege de rook die kan ontstaan bij het verbranden van het brandbare materiaal.

Het raku-stookproces is spannend vanwege de onvoorspelbaarheid en de unieke effecten die het oplevert. Heel belangrijk: Het vereist ook aandacht voor veiligheid en zorgvuldige handelingen om het stookproces succesvol te laten verlopen.

Ga je aan de slag met raku glazuren, dan wordt je uitgedaagd om je creativiteit te verkennen. De techniek zorgt onvoorspelbare resultaten en moedigt aan tot experimenteren en innovatie, wat zal zorgen voor unieke en fascinerende keramische kunstwerken.

Onze raku glazuren zijn verkrijgbaar in poedervorm. Extra handig, zo kan je de hoeveelheid glazuur juist doseren voor jouw eigen creatie. En vrijwel direct gereed om te dompelen, je voegt alleen nog water toe. Zo zal je geen tijd verliezen voorafgaand aan je raku-stook.

Conclusie

Raku glazuren zijn meer dan alleen een techniek; ze zijn een kunstvorm op zich. Het gebruik van deze techniek op keramiek biedt kunstenaars de mogelijkheid om een verbazingwekkende en ongeëvenaarde visuele esthetiek te bereiken, waarbij elk stuk een uniek meesterwerk wordt.

Zo, dat was hem. Hopelijk heb je zo een goed beeld gekregen van de mogelijk- en onmogelijkheden die je kunt realiseren door het gebruik van raku-glazuren door het lezen van onze startgids raku glazuren stoken. Kijk ook eens verder op onze inspiratie-pagina, met vele andere artikelen op het gebied van keramiek, schilderen, tekenen en beeldhouwen.

Over ons

Arts & Crafts Holland is niet zomaar een winkel, maar dé bestemming voor kunstenaars. Of je nu langskomt voor een specifiek materiaal, een creatieve impuls nodig hebt of gewoon wilt rondkijken in ons uitgebreide assortiment van kunstenaarsbenodigdheden, we heten je meer dan 30 jaar van harte welkom. Kom snel eens langs of winkel direct in onze e-shop en ontdek alles wat we te bieden hebben. We kijken ernaar uit je te helpen!

Je product bestellen in onze e-shop? We hebben 17.500 producten op voorraad en vóór 14:00 uur besteld op werkdagen is dezelfde dag nog verzonden! In onze fysieke winkel vind je een uitgebreid assortiment kunstenaarsmaterialen. Met meer dan 30 jaar ervaring streven we ernaar om je een ongeëvenaarde selectie en service te bieden op onze ruime 1.100 m2 aan winkeloppervlakte. Ons deskundige serviceteam staat iedere dag voor je klaar om je te helpen en te adviseren, ongeacht je niveau of expertise. Of je nu een beginner bent die op zoek is naar de juiste materialen of een doorgewinterde kunstenaar die specifieke tools nodig heeft, wij hebben alles om je creatieve visie tot leven te brengen..

Lijstwerk

In onze lijstenmakerij kunnen we je bijvoorbeeld helpen met: