Alle categorieën

Aquarel mediums: Vergroot je mogelijkheden

aquarel mediums

Geschatte leestijd: 9 minuten

Werk je met aquarel en ben je benieuwd naar de mogelijkheden van aquarel mediums? Dat snappen wij zeker! Aquarel mediums vergroten namelijk de artistieke mogelijkheden van je aquarelwerk. Je kunt bijvoorbeeld de granulatie of textuur verhogen, betere overgangen creëren of juist de droogtijd verkorten. En zo zijn er nog wel meer mogelijkheden. Wil jij dus je artistieke mogelijkheden vergroten? Lees dan snel verder.

Aquapasto

Wil je je gouache of aquarelverf dikker maken? Gebruik dan de aquapasto. Deze doorschijnende gel medium vermindert de vloei van de verf en zorgt dus voor meer pasteuze effecten.

Maskeervloeistof / Art Masking Fluid

Maskeervloeistof is gemaakt van rubber latex. Het is één van de bekendste aquarelmediums. Je gebruikt het voor het afdekken van het gedeelte werk dat moet worden uitgespaard. Dit komt vooral voor bij het aanbrengen van grote wassingen, maar is ook voor kleine oppervlakten geschikt.

Let op:

  • Niet aanbrengen op vochtig of zwak gelijmd papier.
  • Na toepassing in je werk zo snel mogelijk weer verwijderen.
  • Gebruik penselen die tegen een stootje kunnen. Penselen kunnen namelijk alleen worden gereinigd wanneer deze onmiddellijk na gebruik worden gewassen met water.

TIP: Wil je de droogtijd van je aquarelmenging vergroten? Voeg dan meer Arabische gom toe. Handig wanneer je bijvoorbeeld buitenshuis werkt. Meer praktische tips voor aquarel? Lees dan onze 8 praktische tips voor aquarel.

Arabische gom / Gum Arabic

Ga je aan de slag met arabische gom? Misschien wel één van de bekendste aquarel mediums. Wanneer je Arabische gom toevoegt aan aquarelverf, word je verf transparanter. Voeg je Arabische gom toe aan je aquarelwassing, dan verhoog je de glans én de transparantie.

Vloeibare ossengal / Ox Gall Liquid

Vloeibare ossengal is één van de handige aquarel mediums, het bevochtigingsmiddel versterkt namelijk de vloei van aquarelverf. Ook wordt het wel eens gebruikt om op sterk verlijmd papier de oppervlakte spanning te verkleinen.

Iridiserend medium / Iridescent Medium

Het iridiscerend medium zorgt ervoor dat jouw aquarelverf een parelmoer- of glittereffect krijgt. Het krachtigste resultaat wordt bereikt bij het vermengen met transparante kleuren, op een donkere ondergrond. Je brengt het aan op een gedroogde wassing.

Hierboven heb je inmiddels over de meest gebruikte aquarelmediums gelezen. Er zijn er alleen nog een paar, die voor verrassende resultaten kunnen zorgen.

Grannuleer medium / Granulation Medium

Een grannuleermedium kan worden gebruikt om egale vlakken een extra dimensie te geven. Het zorgt ervoor dat verf die een egale wassing heeft, er korrelig uit komt te zien. Voeg je dit medium toe aan een al bestaande granulerende kleur, dan wordt dit effect versterkt. Dit medium wordt veel gebruikt bij het creëren van landschappen, zeezichten en figuratief werk.

Wil je gaan voor een maximaal effect? Vermeng dan de verf met uitsluitend medium (en niet met water). Voeg je er water aan toe? Dan kan je veel verschillende interessante resultaten bereiken. Ga hier vooral zelf mee aan de slag!

Mengmedium / Blending aquarel medium

Dit blending aquarel medium zorgt ervoor dat de droging van aquarelverf wordt vertraagd. Het geeft dus extra tijd om te mengen tijdens het werken. Wil je de maximale mengtijd behalen? Zorg dan dat je de verf alleen met het medium mengt (niet met water). Het is ook handig om het medium rechtstreeks op het papier aan te brengen, ter voorbereiding van een aquarelwassing.

Ga je ook aan de slag met het verdunnen met water? Dan kunnen uiteenlopende meng/droogtijden ontstaan. Deze droogsnelheid hangt af van de temperatuur en de luchtstroomsnelheid (nu wordt het heel technisch – we laten het hierbij). Zodra een wassing met het mengmedium droog is, kun je er meer wassingen overheen aanbrengen.

Correctiemedium / Lift Preparation Medium

Met de lift preparation aquarel medium haal je droge wassingen gemakkelijk van het papier af. Hoe? Gebruik het medium met een nat penseel of een natte lap. Je brengt het aquarel medium onverdund aan op het hele oppervlak (en laat helemaal drogen). Zodra het correctiemedium droog is, kan je er op een normale manier overeen werken.

Wil je vervolgens een vlak of detail verwijderen? Ga dan voorzichtig met een bevochtigd zacht penseel (kraanwater) over het vlak of detail. Je dept als het ware de verf ‘op’. Wil je aan de slag met grotere oppervlakken? Gebruik dan een spons in plaats van een penseel.

Je kunt wassingen het beste binnen vijf á zes uur oplichten. Maar ook daarna is het mogelijk om te verwijderen. Goed om te weten: het correctiemedium maakt aquarelverf niet beter oplosbaar, je hoeft dus niet te vrezen voor de menging van meerdere wassingen.

Textuurmedium / Texture Medium

Dit aquarel medium gebruik je om te aquarel een fijne structuur te geven. Je kunt hiermee een indruk van diepte en structuur geven. Textuurmedium is direct op het papier aan te brengen, of je kunt het mengen met aquarelverf. Ook is het mogelijk om meer verflagen over elkaar aan te brengen. Je kunt textuurmedium opnieuw laten oplossen, maar er zal wel wat kleur op het papier achterblijven (zoals bij elke aquarelwassing geldt).

Zo, dat was hem. Hopelijk heb je zo een goed beeld gekregen van de mogelijk- en onmogelijkheden die je kunt realiseren door het gebruik van aquarel mediums. De mogelijkheden zijn eindeloos, dus ons advies is vooral: ga zelf aan de slag, ontdek en laat je verrassen!

Over ons

Arts & Crafts Holland is niet zomaar een winkel, maar dé bestemming voor kunstenaars. Of je nu langskomt voor een specifiek materiaal zoals een aquarel medium, een creatieve impuls nodig hebt of gewoon wilt rondkijken in ons uitgebreide assortiment van kunstenaarsbenodigdheden, we heten je meer dan 30 jaar van harte welkom. Kom snel eens langs of winkel direct in onze e-shop en ontdek alles wat we te bieden hebben. We kijken ernaar uit je te helpen!

Lijstwerk

In onze lijstenmakerij kunnen we je bijvoorbeeld helpen met: