Alle categorieën

8 x praktische tips voor aquarel verf

tips voor aquarel

Geschatte leestijd: 3 minuten

Voordat we je helpen aan de praktische tips voor aquarel, willen we je eerst wat meer vertellen over de aquarel-techniek. Aquarelleren wordt gedaan met aquarelverf. In deze schildertechniek wordt wateroplosbare verf (aquarelverf) op aquarelpapier geschilderd. Het bijzondere van de aquareltechniek is dat aquarelverf transparant is.

In deze techniek wordt er geen dekkende verf gebruikt. Het wit dat je ziet in een aquarel is afkomstig van de ondergrond (lees: het papier). Dat was even heel beknopt de basis..

Nu gaan we je (hopelijk) verrassen met 8 praktische tips voor aquarel; toe te passen voor iedereen die met aquarel werkt:

  • De 8 basiskleuren waarover je sowieso wilt beschikken wanneer je aan de slag gaat zijn: Lemon Yellow, Cadmium Yellow, Cadmium Red, Ultramarine, Ceruleum Blue, Alizarin Crimson, Raw Sienna en Burnt Umber.
    • Experimenteer met de primaire kleuren om je perfecte secundaire en tertiaire kleuren te vinden.
  • Beschik je over een aquarelset? Vaak kun je deksel gebruiken als palet. Ideaal om ook onderweg aan de slag te gaan met jouw aquarellen.
  • Probeer de nat-in-nat techniek: bevochtig de ondergrond voordat je de aquarelverf aanbrengt en laat je verrassen hoe het pigment beweegt en in elkaar overvloeit.
  • Wil je een andere praktische tip voor aquarel? Probeer eens iets nieuws: Probeer eens scherpe lijnen en randen te creeëren in jouw werk. Je gebruikt hiervoor aquarelplakband of aquareltape. Makkelijk aan te brengen én weer te verwijderen.
  • Wil je de droogtijd van jouw aquarelmenging verlengen? Voeg dan meer Arabische gom toe aan je natte menging. Zo kun je bijvoorbeeld ook makkelijker buitenshuis aan de slag
  • Wil je een wassing interessanter maken? Laat dan in je werk een spoor achter met originele kleuren die je al hebt gemengd.

Ben je op zoek naar nog meer praktische tips voor aquarel? We hebben er nog twee voor je hieronder weergeven. Heb je zelf nog goede toevoegingen? Laat het ons dan vooral weten!

  • Investeer eenmalig in goede aquarelpenselen van hoge kwaliteit. Ga je hier zorgvuldig mee om? Dan gaan ze een leven lang mee.
  • Stop je even met aquarelleren? Zorg er dan voor dat je je penselen helemaal schoon en volledig droog opbergt. Kies dan een luchtdichte opbergdoos.

En tot slot, wist je dat een aquarelle (Frans) of acquarello of acquarella (Italiaans) letterlijk een ‘gewassen tekening’ betekent; oftewel een met waterverf gemaakt schilderij. En erg belangrijk om te weten: aquarelverf is een soort waterverf. Naast de transparante variant waterverf (aquarelverf), heb je ook een dekkende variant waterverf. De dekkende variant is bekend onder de naam gouache verf.

Ben je enthousiast over aquarelverf en wil je aan de slag met deze praktische tips voor aquarel? Lees dan ook meer over de mogelijkheden van de verschillende aquarelmediums, bekijk onze aquarelsets of los en in napjes en onze aquarelhulpmiddelen en ga direct aan de slag!

Lijstwerk

In onze lijstenmakerij kunnen we je bijvoorbeeld helpen met: