Alle categorieën

Aquarelverf: kies je voor napjes of tubes?

aquareltube of napje

Stel, je gaat starten met aquarelleren. Dan heb je uiteraard aquarelverf nodig. Maar kies je voor aquarelverf in tubes of voor napjes. Het lijkt een lastige keuze.. Daarom zetten wij de voor- en nadelen van beide voor je onder elkaar. Want of je kiest voor napjes of tubes werkt wel degelijk anders. Wel zo handig, dan maak jij zeker weten de juiste keuze!

Goed om te weten vooraf: vergelijk je aquarelverf in tubes of napjes met elkaar op basis van het aantal pigment? Dan is het goed om scherp te hebben dat beide evenveel pigment bevatten.

Aquarelverf in napje

Een napje aquarelverf is aquarelverf in een klein vierkant of rechthoekig doosje. Deze napjes plaats je gemakkelijk in een set, waardoor je alle napjes ‘vast’ bij elkaar hebt. Is je napje op? Dan vervang je gewoon alleen het losse napje.

  • Het voordeel van napjes is dat de verf aan de lucht droogt. De verf blijft gewoon in het napje en na gebruik kun je je setje sluiten. Hierdoor ben je minder geneigd om verf ‘weg te gooien’, want je kunt dit gewoon weer nat maken en gebruiken.
  • Napjes zijn eenvoudig in een setje mee te nemen. Handig wanneer je buiten of op locatie werkt.
  • Het gebruik met napjes is handiger wanneer je kleine doseringen aquarelverf wilt gebruiken.

Let dus goed op dat je jouw set ook koopt bij een winkel waar ze ook de losse napjes verkopen.

Aquarelverf in tube

Bij aquarelverf in tubes is glycerine toegevoegd. Dit zorgt er voor dat de verf vochtig is. Hierdoor kun je er gemakkelijk en snel mee werken. Het is mogelijk om grote hoeveelheden verf te gebruiken, wat ook weer handig werkt bij een beperkt kleurenpalet.

  • Het voordeel van tubes is dat je al natte aquarelverf hebt, hierdoor kun je preciezer mengen.
  • Tubes zijn ook handig voor grotere studiowerken of grote oppervlakken van één kleur.

Bedenk dus goed met wat voor projecten jij aan de slag wilt gaan. Vind je dit lastig? Wij adviseren dan om te starten met napjes. Zo kun je makkelijker doseren en zal je minder aquarelverf verspillen tijdens het leren en proberen. Voor de starter dus een duurzamere keuze.

Ben je benieuwd of je voor studie of artist kwaliteit moet gaan? Lees dan hier verder over studie-kwaliteit verf en artist-kwaliteit verf. Je weet hierna precies wat dit betekent, én we nemen je mee in de verschillen tussen deze twee. 

Lijstwerk

In onze lijstenmakerij kunnen we je bijvoorbeeld helpen met: