Alle categorieën

Speksteen om te beeldhouwen: Hoe kies je de juiste speksteen?

Hoe kies je de juiste speksteen

Stel, je zoekt een speksteen om te beeldhouwen.. Je komt binnen bij ons in de store en je loopt naar de eerste hal. Hier vind je een ruimte met alle soorten steen die je maar kunt wensen (speksteen, albast, serpentijn en meer). Verschillende soorten, kleuren en vormen. Dit kan wat overweldigend aanvoelen, want hoe kies je de juiste steen voor jouw project? Dat is in eerste instantie nog niet zo eenvoudig, maar jij weet straks precies welke speksteen om te beeldhouwen bij jou past!

In dit artikel belichten de keuze voor een speksteen. Dit is de meest verkochte steensoort voor beeldhouwen en wordt het meest gebruikt om te starten met speksteen.

Bij het kiezen van een juiste steen let je op de onderstaande punten.

  1. Kleur
  2. Vorm
  3. Hardheid

1. De kleur van de beeldhouwsteen

Speksteen is verkrijgbaar in verschillende kleuren. Bij ons in de store is het speksteen gesorteerd op kleur. Natuurlijk is dit afhankelijk van de beschikbaarheid van speksteen, maar veelal hebben wij de kleuren speksteen in roze, bruin/grijs en groen op voorraad. Ook is nu wit speksteen beschikbaar.

In eerste instantie is het belangrijk dat de kleur je aanspreekt. Ondanks dat het speksteen op kleur is gesorteerd, is de werkelijke kleur van een stuk ruw speksteen moeilijk te zien. Wanneer je de steen nat maakt zie je de kleur al wat beter. Dit is ook de reden dat er altijd een emmer water met een spons te vinden is bij de steen-afdeling. We raden je zeker aan om de emmer met spons te gebruiken om de steen wat nat te maken om zo de kleur beter te kunnen beoordelen. De werkelijke kleur van de steen zie je echter pas bij het polijsten.

2. De vorm van speksteen om te beeldhouwen

Bij de keuze van de vorm van de speksteen is het eerst raadzaam om je af te vragen wat je met jouw project wilt. Heb je al een idee voor een ontwerp of is dit nog in te vullen? De vorm van de steen geeft natuurlijk al direct mogelijkheden en beperkingen, die kunnen je wel of niet aanspreken.

Elke ruwe speksteen om te beeldhouwen heeft oneindig veel mogelijke vormen in zich. Ga je voor abstract, maar weet je nog niet precies wat je wilt? Kies dan bijvoorbeeld voor een steen die al veel vormen in zich heeft. Bij een symmetrisch ontwerp, of bij sommige figuratieve ontwerpen kan het juist weer handiger zijn om voor een ‘blok’ te kiezen. Ook kan het zijn dat je een steen zoekt met een natuurlijk ‘mooi’ ruw stuk, zo kan je ervoor kiezen om een (gedeelte) onbewerkt te laten

3. De hardheid van de speksteen testen

Wist je dat je ook de hardheid van een speksteen kunt testen? Hiervoor hoef je de steen nog niet te hebben gekocht, maar dit kan gewoon bij ons binnen in de store. Hiervoor heb je een vijl of een rasp nodig. Je kunt de rasp gebruiken om de steen wat te vijlen. Weet je nog niet voldoende? Tik dan met een beitel op de steen. Hoe hoger het geluid, des te harder de steen. Zo weet je precies welke speksteen voor jou geschikt is om te beeldhouwen.

Wat is soapstone?

Tot slot willen we je nog wat meer leren over speksteen. Wist je dat we voor het ontstaan van speksteen ruim 2 tot 3 miljard jaar terug in de tijd moeten gaan? Diep in de aardkost werd door extreme temperaturen in combinatie met een gigantische druk een nieuwe mineraal gevormd: steatiet ofwel; speksteen.

De bijnaam van speksteen is soapstone. Waarom? Zodra je gaat polijsten kan de steen aanvoelen als een vettig stuk zeep. Dit is vooral het geval wanneer je gaat polijsten. Het voelt zo omdat speksteen een hoog talkgehalte heeft.

Aan de slag

We snappen dat je enorm enthousiast bent om aan de slag te gaan met speksteen. Wist je dat speksteen één van onze eerste producten was dat wij 30 jaar geleden al verkochten? Wij weten dus als geen ander hoe fantastisch het is om te beeldhouwen met speksteen!

Je kunt bij ons speksteen kopen in de winkel óf we kunnen het naar je toe sturen. Hieronder hebben we de producten voor je klaargezet. Maar… het allerleukste is wel om je spekteen zelf uit te zoeken..

Ga je bestellen via de webshop? In de opmerkingen kan je je voorkeur kenbaar maken voor de kleur en vorm. We kijken dan goed in de voorraad of we deze steen voor je beschikbaar hebben. Heb meerdere kleine spekstenen nodig? Geef dan aan dat je voor ‘vuistjes’ wilt gaan (de omvang van je vuist). Dit formaten leveren we ook veel aan scholen waarmee kinderen aan de slag gaan.

Lijstwerk

In onze lijstenmakerij kunnen we je bijvoorbeeld helpen met: