Alle categorieën

Keramiek: 4 x trends voor de keramist

trends keramiek

Keramieken of pottenbakken is hip. Zeker in de laatste jaren heeft deze eeuwenoude kunstvorm een stevige opleving. In dit artikel duiken we dieper in de wereld van keramiek en kijken we naar enkele opkomende trends die kunstenaars en creatievelingen zeker zullen inspireren. Of je nu een doorgewinterde keramist bent of net begint, deze trends bieden een frisse blik op het ambacht en helpen je wellicht op weg, of aan inspiratie. En laten wij je nu ook aan alle materialen kunnen helpen.

1. Moderne vormen en structuren

De traditionele vormen in pottenbakken hebben plaatsgemaakt voor gedurfde en eigentijdse ontwerpen. Keramisten verkennen nieuwe vormen, organische contouren en asymmetrische structuren die hun creativiteit uitdagen en grenzen verleggen. Deze trends brengen een gevoel van individualiteit en expressie naar voren in elk keramisch project.

2. Mixed-Media en keramiek

Een spannende keramiek trend die steeds meer aandacht krijgt, is het combineren van keramiek met andere artistieke media. Keramisten gaan aan de slag met het samenspel tussen keramiek en materialen zoals hout, metaal, glas en textiel. Het samenbrengen van de materialen vanuit verschillende kunstvormen creëert unieke en intrigerende projecten die verhalen vertellen en emoties oproepen.

De tekst gaat verder onder de afbeeldingen

3. Textuur en oppervlaktebehandeling

Het toevoegen van textuur en het experimenteren met oppervlaktebehandelingen is een keramiek trend die keramisten in staat stelt om hun werken ‘tot leven’ te brengen. Het gebruik van reliëfs, stempels, en andere technieken voegt diepte en karakter toe aan het keramische oppervlak. Juist het spelen met deze verschillende texturen zorgt voor een visueel interessant project.

4. Keramiek voor mindfulness en welzijn

Naast het artistieke aspect is keramieken ook steeds populairder geworden als vorm van mindfulness en welzijn. Veel mensen ervaren het draaien van klei op de draaischijf als een therapeutische en ontspannende activiteit. Het zorgt voor stress reductie en bevordert creativiteit. En dat kunnen wij beamen.

Deze opkomende keramiek trends openen de deur naar een wereld van eindeloze creatieve mogelijkheden. Van duurzaamheid en eigentijdse ontwerpen tot het samenspel met andere media en het verkennen van texturen, er is voor elk wat wils. Dus, haal die klei tevoorschijn, laat je creativiteit stromen en laat je inspireren door de boeiende wereld van keramiek.

Voor al je keramiek materialen kun je bij ons terecht. Van klei, tot spatels, glazuren & meer. Gewoon vanuit de webshop of kom langs in onze winkel van 1.100m2 in De Goorn. Wij zijn 6 dagen per week geopend (maandag tot en met zaterdag) van 09.00-17.00 uur. Ben je op zoek naar meer duiding? Kijk dan eens bij één van onze eigen demonstraties of workshops die we (gratis) organiseren in de winkel of kijk op onze cursuspagina voor een cursus in de buurt.

Lijstwerk

In onze lijstenmakerij kunnen we je bijvoorbeeld helpen met: