Alle categorieën

Hoe gebruik je: een doezelaar?

doezelaar

Je hebt het misschien al eens voorbij horen komen, een doezelaar. Dit is een veelgebruikt hulpmiddel bij tekenen (potlood, houtskool en pasteltekeningen) en kan zorgen voor een fijner en impactvoller resultaat. Hoe? In dit artikel nemen we je mee in de mogelijkheden van de doezelaar.

Wat is een doezelaar?

Het is een cilindrische of taps toelopende papieren stomp die wordt gebruikt om lijnen te vervagen, te mengen of te verzachten op het oppervlak van een tekening.

Waarom een doezelaar gebruiken?

Creatievelingen en kunstenaars gebruiken doezelaars om harde randen te vervagen, schaduwen te verzachten of om subtiele overgangen van licht naar donker te creëren. Een doezelaar absorbeert overtollig medium (zoals potlood, houtskool of pastel) en maakt het mogelijk om gradaties in tonen te maken zonder dat er te veel materiaal op het papier achterblijft.

Soorten doezelaars

Er zijn verschillende soorten doezelaars. Daarom hebben we hieronder de mogelijkheden voor je opgesomd.

  • Papieren doezelaars: Gemaakt van strak gedraaid papier en hebben een puntige, taps toelopende vorm die gemakkelijk te gebruiken is voor fijne details.
  • Kunststof doezelaars: Gemaakt van stevig plastic en zijn vaak wat steviger, wat handig kan zijn voor het mengen van grotere oppervlakken.

Handleiding gebruik doezelaar

1. Kies de juiste doezelaar

Kies een doezelaar met de gewenste dikte en textuur die past bij je tekening. Grotere doezelaars zijn ideaal voor het vervagen van grotere gebieden, terwijl kleinere doezelaars precisiewerk mogelijk maken.

2. Begin met lichte druk

Breng de doezelaar met lichte druk aan op de tekening. Werk geleidelijk en daarna voeg je meer druk toe indien nodig. Te veel druk kan het papier beschadigen of ongewenste vlekken veroorzaken, dus bouw de druk op van zacht naar (iets) harder.

3. Vervaag de schaduwen

Gebruik de doezelaar om schaduwen te vervagen en zachtheid aan te brengen in overgangen tussen lichte en donkere gebieden. Beweeg de doezelaar voorzichtig heen en weer om een gelijkmatige vervaging te bereiken.

De tekst gaat verder onder deze producten.

4. Creëer highlights

Je kunt highlights maken door met de doezelaar lichtere delen te accentueren. Hiervoor dep je de doezelaar voorzichtig op de plekken die je wilt verhelderen om een subtiele glans te bereiken.

5. Correcties aanbrengen

Gebruik de doezelaar voor kleine correcties door licht te vegen over gebieden die je wilt aanpassen. Dit is bijvoorbeeld handig voor het verminderen van lijnen of het mengen van kleuren.

De techniek is dus ook van belang. Het gebruik van een doezelaar vereist vaak wat oefening en finesse om de gewenste effecten te bereiken. Ons advies: probeer eerst de doezelaar toe te passen op een ‘test stukje’, zo kan je rustig oefenen met het gebruik voordat je aan de slag gaat in jouw kunstwerk.

Heb je het eenmaal onder de knie, dan vergroot het je mogelijkheden enorm. Daarna kan je realistische texturen, schaduwen en mengingen maken. Hierdoor heb je meer controle over de toonwaarden en de algehele uitstraling van ontwerp of creatie.

Tot slot, bij het ‘doezelen’ met pastel is er ook nog een tweede optie beschikbaar, namelijk een stomp penseel. Je kunt dit penseel zelf schoonmaken, waardoor het duurzamer in gebruik is. Je schaft het namelijk eenmalig aan. Een doezelaar zal je ‘op’ gebruiken, waarna je het materiaal opnieuw koopt.

Kijk ook eens verder op onze inspiratie-pagina, met vele andere artikelen op het gebied van tekenen, pastel, schilderen, keramiek en beeldhouwen.

Over ons

Arts & Crafts Holland is niet zomaar een winkel, maar dé bestemming voor kunstenaars. Of je nu langskomt voor een specifiek materiaal, een creatieve impuls nodig hebt of ook gewoon wilt rondkijken in ons uitgebreide assortiment van kunstenaarsbenodigdheden, we heten je meer dan 30 jaar van harte welkom. Kom snel eens langs of winkel direct in onze e-shop en ontdek alles wat we te bieden hebben. We kijken ernaar uit je te helpen!

Je product bestellen in onze e-shop? We hebben 17.500 producten op voorraad en vóór 14:00 uur besteld op werkdagen is dezelfde dag nog verzonden! In onze fysieke winkel vind je een uitgebreid assortiment kunstenaarsmaterialen. Met meer dan 30 jaar ervaring streven we ernaar om je een ongeëvenaarde selectie en service te bieden op onze ruime 1.100 m2 aan winkeloppervlakte. Ons deskundige serviceteam staat iedere dag voor je klaar om je te helpen en te adviseren, ongeacht je niveau of expertise. Of je nu een beginner bent die op zoek is naar de juiste materialen of een doorgewinterde kunstenaar die specifieke tools nodig heeft, wij hebben alles om je creatieve visie tot leven te brengen..

Lijstwerk

In onze lijstenmakerij kunnen we je bijvoorbeeld helpen met: