Alle categorieën

Het verschil tussen de Derwent potloden: Welke is geschikt voor mij?

derwent potloden

Geschatte leestijd: 8 minuten

Wil je je kennis van potloden vergroten of ben je benieuwd welk potlood het beste bij je past? Lees dan hieronder alles over de Derwent potloden verschillen, mogelijkheden en toepassingen van de soorten. Want met zoveel keuze is het soms lastig om de keuze te maken welk potlood het beste voor jou geschikt is!

In dit artikel vind je informatie over:

 • De geschiedenis van Derwent
 • Watervermengbare potloden
 • Kleurpotloden van Derwent
 • Losse potloden of in set
 • Hoe maak je de keuze?
 • Optioneel: jouw boodschappenlijst

Over Derwent

Allereerst wat meer achtergrond over Derwent. Want waar komen deze potloden eigenlijk vandaan? Derwent is sinds 1832 actief. Sinds de vondst van grafiet in The Lake District in Borrowdale (Engeland) is Derwent in Keswick aan de slag gegaan met het ontwikkelen en produceren van potloden. The Lake District in Borrowdale is een natuurreservaat in Engeland en sinds kort vermeld op de Werelderfgoedlijst. In dit natuurgebied bevind zich het Derwent Water.

Om Derwent potloden verschillen overzichtelijk te houden, hebben we een indeling gemaakt waarbij we gekeken hebben naar deze eigenschappen:

 • De textuur van het potlood
 • De meest gebruikte toepassing
 • De mate waarin het mogelijk is om kleuren te mengen
 • De lichtechtheid
 • Het aantal kleuren in het potloden

STAP 1 Kleurpotlood of wateroplosbaar?

De eerste stap naar het maken van een goede keuze is om na te gaan of je wilt kiezen voor een kleurpotlood of wateroplosbaar potlood. De benaming zegt het al, met een wateroplosbaar potlood is het mogelijk om ook met water aan de slag te gaan.

Bij het kiezen tussen wateroplosbare potloden is het mogelijk dat je kunstwerk watervast wordt of dat het oplosbaar blijft met water, maar dit is een keuze die gemaakt wordt bij stap 2. Kies je voor een wateroplosbaar potlood? Ga dan naar ‘wateroplosbare potloden’.

Kleurpotloden

Derwent heeft acht keuzes in de categorie kleurpotloden. Hieronder vind je alle Derwent potloden verschillen opgesomd.

PotloodTextuurToepassingMengenLichtechtheidAantal kleuren
ColoursoftErg zacht, was- achtig fluweelachtigBreedMogelijk om te blenden88%72
DrawingWas achtig, romig, fluweelachtigLandschappen en aardse kleurenDroog gebruik of met watervermengbaar medium100%24
LightfastOlie achtig,  romig en fluweelachtigDetailwerk en zeer duurzaamMengbaar en mogelijk om lagen aan te brengen100%100
ProcolourHarder potloodDetailwerk en kleurenDekkend zoals was op oliebasis72%72
MetallicZacht en glimmendUitmuntend op donker papier, ook wit mogelijkMogelijk om te blenden 20
Tinted CharcoalLicht vettig houtskoolLandschappen en gedempte kleurenMogelijk om te blenden100%21
CharcoalHoutskool poederDiversMogelijk om te blenden100%6
StudioEerste kleurpotlood van DerwentDiversMogelijk om te blenden100%72
PastelKrijt, poeder, wateroplosbaar pastelZeer geschikt voor portrettenGeschikt voor blenden en lagen aan te brengen87%72

Watervermengbare potloden

Derwent heeft vijf verschillende soorten potloden die watervermengbaar zijn:

verschillen derwent potloden inktense
verschillen derwent potloden tinted charcoal
verschillen derwent potloden lightfast potlood
PotloodTextuurToepassingMengenLicht-echtheid*Aantal kleuren
Watersoluble sketchingZacht, wasachtig wateroplosbaar grafietVoor grafietkleurig werk; detailwerkGeschikt om te blenden en lagen aan te brengen100%3
GraphitintZacht, wasachtig, wateroplosbaar grafietZeer geschikt voor landschappen, dieren en portrettenGeschikt voor blenden,= en lagen aan te brengen100%24
GraphitoneZacht, wasachtig, wateroplosbaar grafietstickIdeaal voor snelle toepassing in schetsenWater toevoegen voor verwassing100%24
InktenseWasachtig, hoog gepigmenteerd voor inkt-achtige kleurenVoor levendig, permanente ontwerpen op papier, stof en materialenGecombineerd met water is het, zodra droog, permanent. Mogelijk om laag-over-laag te werken87%72
WatercolourZacht, wasachtig, wateroplosbaar potloodDroog voor zachte toepassing, nat voor in elkaar overlopende kleurenGeschikt voor blenden, laag-over-laag mogelijk bij droge werken. Kleuren ‘bewegen’ zodra dit nat gebruikt wordt80%72
*lichtechtheid: De lichtechtheid genoemd is de mate waarin de kleuren gelijk blijven voor een periode van 100 jaar onder museum condities.

STAP 2 Losse potloden of in een set

De verschillen tussen de Derwent potloden zijn groot en de keuze is dus reuze. In een set vind je altijd de meest ‘standaard’ kleuren. Derwent heeft sets van 12 tot 100 stuks potloden. In iedere set vind je de basiskleuren, per formaat verschilt het hoeveel extra kleuren erin zitten. Er zijn geen specifieke portret of landschap-kleuren sets beschikbaar.

Ook is het mogelijk om de Derwent potloden los te kopen. Handig om te checken is dus ook altijd of je favoriete winkel alle kleuren in sets, maar ook los op voorraad heeft. Waarom?

 • Je kunt zelf een keuze maken uit de kleuren die jij geschikt vindt; doe de potloden dan zelf in een blikje of potlodendoos om alles toch bij elkaar te hebben.
 • Je hebt altijd kleuren die sneller ‘op’ raken, waardoor je die sneller wilt aanvullen. Heeft jouw favoriete winkel geen losse potloden? Dan ben je dus genoodzaakt om een nieuwe set te kopen. Kostbaar, onhandig en niet-duurzaam!

Hoe maak je de keuze?

Maar na al deze informatie over Derwent potloden verschillen, hoe raden wij aan om je keuze te maken?

 1. Bepaal eerst of je je potloden mét of zonder water wilt gebruiken.
 2. Kom langs om te testen in onze store in De Goorn (Noord-Holland) of bestel je één van de potloden die je het meest aanspreken en test je daarmee de mogelijkheden.
 3. Maak wat verschillende schetsen en ontwerpen en ‘voel’ welke potlood het fijnst voor je werkt.
 4. De uitkomst is jouw nieuwe favoriete potlood (-:

Wil je nog meer weten en lezen over de soorten potloden, binnenkort volgt het artikel over de potloden van Caran d’Ache. Bekijk nu direct het Derwent potloden assortiment. We hebben hier losse artikelen over gemaakt, zodat ook jij het overzicht kunt behouden tussen al deze potloden. Lees snel verder!

Vond je dit artikel leuk en/of leerzaam of mis je iets? Let us know! Alle feedback is welkom.

We wensen je alvast veel plezier met het werken met de verschillende Derwent potloden.

Boodschappenlijst

Lijstwerk

In onze lijstenmakerij kunnen we je bijvoorbeeld helpen met: