Alle categorieën

Beeldhouwen: Zo kies je de sokkel voor jouw beeld

speksteen op sokkel

Geschatte leestijd: 3 minuten

Zo.. jouw beeld is na een periode van hard werken gereed. Een mooie prestatie, chapeau! Als finishing touch kan je jouw beeld op een sokkel plaatsen. Hoe werkt dit? Laten wij je nu kunnen helpen aan de materialen. Ook voorzien we je van handige tips, zo kan je direct zelf aan de slag met de sokkel voor jouw beeld.

Wat is een sokkel?

Binnen het beeldhouwen wordt een sokkel gebruikt om een beeld op te plaatsen. Eigenlijk ondersteunt de sokkel in jouw beeldhouw creatie. Wij verkopen al jaren marmeren sokkels in veel verschillende maten. Onze sokkels bestaan dus volledig uit marmer. Je bevestigd jouw beeld aan de sokkel met een ‘pin’ of met onze speciale lijm.

Waarom wil je jouw beeld op een sokkel plaatsen?

Een nuttige eerste vraag, waarom wil je eigenlijk met een sokkel aan de slag? In sommige gevallen kiest de beeldhouwer ervoor om zijn of haar creatie op een sokkel te plaatsen. Het is namelijk niet altijd nodig. Soms is het plaatsen op een sokkel wel handig, namelijk wanneer:

  • Een sokkel kan ervoor zorgen dat jouw beeld nog nét iets beter ‘uitkomt’.
  • Jouw beeld heeft een sokkel ‘nodig’ om dit te laten ‘staan’.

Hoe kies je een sokkel voor jouw beeld?

Hieronder hebben we wat aandachtspunten bij het kiezen van de juiste sokkel voor je onder elkaar gezet. Natuurlijk is ieder beeld anders, maar we verwachten dat dit een groot deel van de lading dekt.

  • Zorg ervoor dat jouw creatie en de sokkel in ‘evenwicht’ zijn. Je wilt natuurlijk voorkomen dat jouw beeld wordt overschaduwd door de ‘zwaarte’ van de sokkel. Zorg voor een natuurlijke balans.
  • Een veelgebruikte stelregel is: kies een sokkel die ongeveer past bij de breedte en diepte van het beeld.

Sokkel mét of zonder gat?

Wij hebben twee soorten sokkels: marmeren sokkels mét en zonder gat. Wanneer kies je voor welke sokkel? We zetten het hieronder voor je uiteen.

  • Heb je een beeld met een vlakke stabiele ondergrond? Je kunt dan kiezen voor een sokkel zonder gat. Jouw beeld kan je dan direct op de sokkel plakken met onze adhearsel kit (superlijm).
  • Beschikt jouw beeld niet over een vlakke stabiele ondergrond? Dan zal je aan de slag gaan met een ‘pin’. Je kunt dan alsnog kiezen voor een sokkel zonder gat, maar dan dien je het gat zelf te boren (en dat is best wel complex) voor de pin. Een andere optie is om te kiezen voor een sokkel mét gat.

TIP: probeer je beeld wat hoger op de pin te plaatsen, waardoor je een stukje van de pin ziet. Jouw beeld ‘zweeft’ dan als het ware. Probeer ook eens om jouw beeld op een niet ‘standaard’ manier op de pin te zetten: draai het beeld één slag, of houd het op z’n kop. Zo kan jouw creatie een extra verrassend eindresultaat krijgen!

Zelf aan de slag: een pin gat boren

Om jouw beeld via een pin te bevestigen aan de sokkel, heb je een pin gat nodig. Wil je meer lezen over het boren van een pin gat? Lees dan onze 6 tips voor het boren van een gat in jouw sokkel of beeld.

Lijstwerk

In onze lijstenmakerij kunnen we je bijvoorbeeld helpen met: