Alle categorieën

Cobra Watervermengbare olieverf: 8x wat jij wilt weten..

Geschatte leestijd: 7 minuten

Hoe werkt het, wat is het verschil tussen Cobra en normale olieverf en alle informatie die je nodig hebt om te starten met Cobra Watervermengbare olieverf of Cobra Water Mixable Oil. Het is dé nieuwe generatie olieverf, waarbij je geen gebruik meer maakt van schadelijke oplosmiddelen.

Hoe werkt Cobra Watervermengbare olieverf?

Olieverf op waterbasis werkt in de basis hetzelfde als normale olieverf. Het verschil is dat je geen terpentine en terpentijn gebruikt om de olieverf mee te verdunnen of de kwasten uit te spoelen. Bij normale olieverf werk je in de onderlagen met terpentine of terpentijn. Om het mengen van olie en water mogelijk te maken moet er een andere stof worden toegevoegd dat zorgt voor een stabiel mengsel, deze toevoeging heet een emulgator.

Wat is het voordeel van Cobra Watermengbare olieverf?

Er zijn een aantal voordelen ten opzichte van normale olieverf.

1. De verf is makkelijker te gebruiken, doordat je alleen water nodig hebt. Dit geldt ook voor het wassen van je penselen en schildersmessen (dit kan met water en zeep).

2. Geen gebruik van schadelijke oplosmiddelen, zoals terpentine en terpentijn; beter voor je eigen gezondheid en het milieu.

3. Ook is er geen kleurverandering van nat naar droog en de verf is geschikt voor alle olieverf-technieken.

cobra olieverf of waterbasis
Cobra No. Strip Set Ds Dutch

Wat is het verschil tussen Cobra Study en Cobra Artist?

Cobra olieverf op waterbasis is verkrijgbaar is twee kwaliteiten: Cobra Study en Cobra Artist. Net zoals bij alle Artist-verf bevat deze kwaliteit een hoger pigmentgehalte. Naast de pigmenten is heeft het Cobra Artist ook een uitgebreider assortiment, meer kleuren en is de verf fijner. Dit zorgt ook voor een prijsverschil:

  • Cobra Artist is onderverdeeld in vier prijscategorieën
  • Cobra Study heeft één prijs per formaat

Overigens hebben allebei de kwaliteiten de hoogste graad van lichtechtheid +++ (minimaal 100 jaar lichtecht onder museumomstandigheden), dus gaat de verf ontzettend lang mee. De primaire mengkleuren in het Cobra watervermengbare olieverf programma zijn:

  • 275 Primary Yellow
  • 369 Primary Magenta
  • 572 Primary Cyan

Welke ondergronden gebruik ik voor Cobra?

In principe kan iedere vetvrije ondergrond gebruikt worden voor het schilderen met watervermengbare olieverf, alleen moet deze zijn voorzien van universele primer. Papier, hout, katoen, linnen en karton kunnen geprepareerd worden met Gesso, lees hier alles over het gebruik van Gesso. Ga je zelf aan de slag met het prepareren van een open geweven doek? Gebruik dan eerst een acryl bindmiddel, zodat de Gesso niet door de achterkant van het doek heen komt. En wist je dat alle Chabrumo doeken al zijn geprepareerd en direct kunnen worden gebruikt.

Welke penselen gebruik ik bij Cobra watervermengbare olieverf?

Voor olieverf op waterbasis kun je dezelfde penselen gebruiken voor normale olieverf, zoals synthetische penselen maar ook Kolinsky, Red Sable, Ox hair en varkensharen penselen.

cobra watervermengbare olieverf
Cobra Artist colour mixing
cobra watervermengbare olieverf

Cobra verf en acrylverf

In principe is het combineren van Cobra Mixable Oil en acrylverf mogelijk! Alleen is Cobra watervermengbare verf een nieuwe verf, daarom zijn de lange termijn effecten van deze combinatie nog onbekend. Dus het gebruik is dus op eigen risico.

Waarom Cobra als naam?

Cobra watervermengbare olieverf is vernoemd naar de revolutionaire kunststroming CoBrA. Deze beweging is vernoemd naar de steden waarvandaan de kunstenaars kwamen: Copenhagen, Brussel en Amsterdam. Deze naoorlogse beweging is ontstaan in 1948 met als doel om vooroorlogse regels te doorbreken door terug te gaan naar de basis: intuïtief schilderen als een kind, kleurrijk en zonder regels. Cobra is dus een nieuwe generatie van olieverf, waardoor is gekozen voor de vernoeming naar deze kunststroming.

Starten met Cobra

Wil je starten met Cobra Water Mixable Oil? Dan hebben we alvast een boodschappenlijstje voor je gemaakt:

  • Cobra watervermengbare olieverf set
  • Cobra schildersmedium
  • Penselen
  • Schildersmessen
  • Schildersdoek katoen of linnen

Ben je gestart? Deel je resultaat met #createwithartsandcrafts op Instagram. Wij zijn super benieuwd! Zin om langs te komen? Bekijk hieronder een preview van onze winkel van 1.100m2 in De Goorn (Noord-Holland).

Lijstwerk

In onze lijstenmakerij kunnen we je bijvoorbeeld helpen met: