Alle categorieën

Alles over oranje: Appeltjes van Cadmium Oranje?

cadmium oranje

Geschatte leestijd: 3 minuten

Het is absoluut onze lievelingskleur: oranje! De kleur oranje springt je in je oog. De kleur is voor ons menselijk oog ‘warm’ en geeft veelal een gevoel van warmte en wordt geassocieerd met vreugde en zonneschijn. En dat symboliseert de kleur voor ons ook. We nemen je graag mee in de achtergrond van de kleur!

Waar komt oranje vandaan?

Het woord oranje is afkomstig van het Perzische narang (in het Spaans naranja), dit betekent sinaasappel. Ook in veel andere talen wordt hetzelfde woord gebruikt voor ‘oranje’ en ‘sinaasappel’.

Oranje associaties

Naast associaties met vreugde, zonneschijn en de tropen roept oranje in het dagelijks leven ook gemengde gevoelens op. Waar denk jij aan bij oranje? Verkeersborden of verkeers-pionnen, Halloween of denk je aan de NASA-pakken of de serie Orange Is the New Black?

Cadmium oranje

En dan over naar de inhoud van de kleur oranje. De bekendste oranje kleur is toch wel Cadmium Oranje. Dit is een heldere, warme en dekkende kleur afkomstig van het cadmium pigment. Cadmium is een zeldzaam element dat van nature kan voorkomen in mineralen zoals zinkertsen.

Cadmium is relatief recent ontdekt door de Duitse chemicus Friedrich Stromeyer in de 19e eeuw. Nadat hij zinkverbindingen had waargenomen in de onzuiverheden die werden gevormd tijdens het smelten in zinkerts. Deze laboratorium ontdekking werd vernoemd naar de Latijnse naam van het element, cadmia.

Vervolgens ontdekte Stromeyer dat wanneer cadmium werd gecombineerd met zwavel, er een felgele synthetische verbinding werd gerealiseerd. Dit is het bekende cadmiumgeel. Wanneer hij de omstandigheden vervolgens aanpaste, werd een oranje versie van cadmiumsulfide geproduceerd: dit werd het nieuwe synthetische pigment Cadmium Oranje.

Stromingen

Bijzonder is dat cadmiumoranje in tegenstelling tot cadmiumgeel relatief weinig in schilderijen is aangetroffen. Wanneer wél tegengekomen, wordt de kleur toegepast in olieverf-, acryl- en aquarelverfschilderijen. In het schilderij Impression Sunrise (1872) van Claude Monet komt een levendige cadmiumoranje zon tevoorschijn uit het water dat het werk accentueert. Dit is het cruciale schilderij dat de beweging van het impressionisme zijn naam gaf.

In hedendaagse kunstwerken zijn industriële verwijzingen naar oranje nooit ver weg; Donald Judd gebruikt Cadmium Orange om in zijn minimalistische sculpturen te verwijzen naar machinale productie.

Over het algemeen geldt dat de kleur inmiddels in de afgelopen jaren veel vaker terug komt in kunstwerken. Daarnaast is de kleur een populaire kleur in de modewereld en recentelijk was Cadmium Oranje een van Pantone’s herfstkleuren van het jaar.

Welke associaties heb jij met oranje en hoe vaak pas jij Cadmium Oranje toe?

Lijstwerk

In onze lijstenmakerij kunnen we je bijvoorbeeld helpen met: