Alle categorieën

Gesso: waarom kan jij niet zonder!

Schildersdoek Arts & Crafts Holland - kunstenaarsmaterialen

Geschatte leestijd: 3 minuten

Hoe werkt ‘prepareren’? Kan dit als ondergrond gebruikt worden? Waarom breng je Gesso aan? Dit is maar een kleine greep uit de vragen die wij dagelijks krijgen. Het schilderen van jouw kunstwerken brengt ook nogal wat praktische vragen met zich mee. Wij doen er alles aan om jouw vragen goed beantwoord te krijgen, zodat jíj aan de slag kunt met het daadwerkelijk maken van je kunstwerk. In dit artikel lees je hoe je een ‘drager’ prepareert, en waarom en hoe je Gesso gebruikt.

Welke ondergrond kan je gebruiken voor olie- en acrylverf?

In principe kunnen veel ondergronden gebruikt worden voor olie- en acrylverf, zoals papier, karton, hout, katoen en linnen. Maar deze ondergronden moeten wél eerst behandeld worden met Gesso.

Een geprepareerde drager

Als je een onbehandelde ondergrond, oftewel een ongeprepareerde drager, gebruikt, zal de verf als het ware worden geabsorbeerd door de ondergrond. Dit gebeurt omdat er na verloop van tijd geen bindmiddel aanwezig is om de pigmenten bij elkaar te houden, wat leidt tot de vorming van craquelé. Hierdoor komen de pigmenten bloot te liggen en kunnen ze gemakkelijk loslaten. Dit is ongewenst, omdat het kan resulteren in het verlies van je kunstwerk.

Vroeger werd in de traditionele preparerings-methode bij olieverf de drager eerst behandeld met een laag konijnen- of hazenhuidlijm. Deze laag zorgde ervoor dat het werk niet ‘ingezogen’ werd in de ondergrond. Daarna werd hier een poreuze laag overheen gezet, waaraan de olieverf zich kon hechten. Hiervoor werd bijvoorbeeld lijm met krijt gebruikt of met krijt versneden olieverf.

Tegenwoordig is er een eenvoudigere oplossing beschikbaar om een onbehandelde ondergrond te prepareren, namelijk met Gesso. Dit wordt gemaakt van pure acrylaathars en Gesso is één product dat alle functies van de verschillende lagen in de traditionele methode vervangt. Wist je dat Gesso een oude Griekse benaming is voor gips?

gesso

Hoe breng je Gesso aan?

Voor een optimale behandeling van je ondergrond breng je twee lagen Gesso aan. Je houdt hierbij rekening met het volgende:

  • In de eerste laag verdun je de Gesso met wat water om een makkelijke ‘strijkbare’ dikte te krijgen. Laat de Gesso dan drogen.
  • De tweede laag kan je ‘puur’ opstrijken of iets verdund met water.
  • De lagen Gesso breng je dan kruislings aan.

Gesso

Gesso is dus een moderne manier om je ondergrond te ‘prepareren’. Dit zorgt ervoor dat de verf niet ‘weggezogen’ wordt in de ondergrond en zorgt er uiteindelijk voor dat je kunstwerk zo lang mogelijk in originele staat mee gaat.

Wij adviseren áltijd om Gesso te gebruiken. Werk je met al geprepareerde oppervlakken, zoals onze Chabrumo Katoenen, Katoen 3D (extra dik) en Linnen doeken of Canvas Boards? Dan is dit niet nodig. Op elke andere ondergrond is dit wel noodzakelijk.

Hopelijk heb je inmiddels veel geleerd over Gesso en het gebruik van Gesso. Vond je dit artikel leuk en/of leerzaam of mis je iets? Let us know! Alle feedback is welkom.

Lijstwerk

In onze lijstenmakerij kunnen we je bijvoorbeeld helpen met: