Alle categorieën

Ecoline: 7 x handige tips & inspiratie

ecoline

Geschatte leestijd: 5 minuten

Ecoline kent bijna iedereen. Hoe dan? Veel mensen denken dan ineens terug aan de schooltijd.. Met alle gevolgen van dien. Misschien was dat niet altijd een feestje, maar met de juiste tips & tricks zorgen wij dat jij (opnieuw) de mogelijkheden van Ecoline kan ontdekken. 

Wat is Ecoline ook alweer?

Ecoline is een vloeibare waterverf, gemaakt van kleurstoffen en Arabische gom. Deze gom is wateroplosbaar. Hierdoor is Ecoline niet watervast. Dit betekent dat iedere keer dat jouw creatie is opgedroogd, je er toch nog in kunt doorwerken met een nat penseel.

Goed om te weten: Omdat Ecoline is gemaakt van kleurstoffen, is het niet lichtvast. Wanneer je jouw creatie ophangt in de zon, worden de kleuren naar verloop van tijd minder intens.

Tip 1: Gebruik altijd minimaal twee bekers water

Zo heb je één beker om de Ecoline mee te verdunnen en één beker om je penselen in schoon te maken. Zo krijg je geen onbedoelde kleuren in jouw project en blijft je penseel netjes schoon.

Tip 2: Kies je papier

Voor Ecoline uit potjes raden we aan om te werken met 240gram papier. Ga je met de brushpennen aan de slag? Dan volstaat 150 grams papier. Wel moet het dan glad zijn, zodat je punten niet beschadigen. Met het gebruik van wit papier zorg je ervoor dat de kleuren mooi uitkomen. Ga je echt oefenen en wil je ‘productie draaien’? Kies dan voor minimaal 120 gram. Lichter papier zal gaan bobbelen.

Tip 3: Kies minimaal voor de  primaire kleuren

Wanneer je aan de slag gaat met magenta (337), blauw (578) en geel (201) heb je eigenlijk alles wat je nodig hebt. Door het mengen krijg je gemakkelijk paas, oranje en groen. Ben je op zoek naar de pastelkleuren? Kies dan voor 226, 258, 479, 390, 580 en 666.

Inspiratie tip 4: Blenden met brushpennen

Bij het ‘blenden’ van kleuren meng je kleuren en zorg je dat ze geleidelijk in elkaar overlopen. Kies voor twee Brushpennen, één met een donkere en één met een lichte punt. Met de donkere Brushpen kleur je de punt van de lichte Brushpen in. Start dan met werken of schrijven. De resultaten zullen je verrassen. Na gebruik natuurlijk wel even je punt schoonmaken.

Tip 5: Brushpennen of potjes?

Wanneer gebruik je nou Ecoline uit potjes of de Brushpennen? Allereerst is het een kwestie van voorkeur, probeer beide en test wat voor jou fijn werkt. Over het algemeen geldt dat je voor kleinere projecten en teksten de markers gebruikt. Zodra er meer Ecoline mag vloeien, kies je voor de potjes. Je kunt bijvoorbeeld denken aan kleurrijke achtergronden.

Nog meer tips onder de afbeeldingen

Tip 6: Aan de slag met Masking Fluid

Masking Fluid, (ookwel maskeervloeistof) wordt gebruikt om een deel (of delen) van je werk uit te sparen. De vloeistof droogt op als een soort rubber, waardoor (in dit geval) Ecoline wordt afgestoten. Het papier hieronder blijft dan ‘gewoon’ wit. Je kunt het uit te sparen gedeelte bijvoorbeeld eerst uit tekenen met potlood, en daarna de maskeervloeistof er overheen zetten.

Let op: bij het gebruik van maskeervloeistof raden we aan om een oud penseeltje te gebruiken. Je kunt ook eerst je penseel eerst 5 minuten in de groene zeep zetten, zo hecht de vloeistof minder goed. Ook het schoonmaken doe je met groene zeep.  

Last but not least; tip 7 het schoonmaken

  • Ons advies is om afwasmiddel te gebruiken, in combinatie met koffieprut. Even scrubben en je handen zijn weer schoon. Let op: wees voorzichtiger met de roodtinten en zwart. Dit is moeilijker te verwijderen. Zit het toch aan je vingers? Vaak is het (gelukkig) met 24 uur weer verdwenen.
  • Ecoline je in kleding? Ecoline is redelijk makkelijk te verwijderen. Hoe sneller je het wast, hoe beter. Is het niet in één keer gelukt? Week de stof dan voor het wassen in een bakje met melk of gebruik hiervoor ossengal.

Bonustip; ben je benieuwd naar de nieuwe Ecoline Duotip? Speciaal voor het creëren van dikke en dunne lijnen. Wil je deze uitproberen? Je kunt twee gratis samples ontvangen bij een bestelling vanaf €100. Kies bij de check-out voor de Ecoline Duotip en nog een gratis cadeau.

Lijstwerk

In onze lijstenmakerij kunnen we je bijvoorbeeld helpen met: