Alle categorieën

6 x tips: Zo boor je een gat in jouw sokkel of beeld

gat op beeld of sokkel

Geschatte leestijd: 3 minuten

Na weken van hard werken is jouw beeld eindelijk gereed om te plaatsen op een sokkel. Een mooie prestatie! Hiervoor ga je een gat boren in jouw beeld of sokkel. Wij gaan je precies adviseren hoe je dit zo goed mogelijk kunt doen. Lees onze tips nu snel verder!

Ook kan het zijn dat je beschikt over een (hardstenen) sokkel. Je kunt deze tips dan ook gebruiken. Heb je bij ons een zwarte marmeren sokkel gekocht? Dan zijn deze tips ook van toepassing.

Ben je benieuwd naar meer informatie over de soorten sokkels, of wil je weten hoe je de juiste sokkel uitkiest? Lees dan eerst hier verder.

Tips vóór het boren

Tip 1: Boor altijd het gat vóórdat je jouw beeld gaat polijsten. In het geval dat er iets misgaat of een stukje steen afbreekt, kan je jouw beeld nog bijwerken. Zo voorkom je dat je achteraf alsnog aan de slag moet.

Tip 2: Zorg ervoor dat je voorafgaand hebt vastgesteld hoe je je beeld wilt plaatsen. Vraag jouw geliefde of iemand anders om de sokkel boven het beeld vast te houden en bekijk jouw creatie vanuit meerdere hoeken vanaf een afstandje. Zo check je of je tevreden bent over de positionering. Erg belangrijk: zorg ervoor dat het gewicht van jouw beeld zoveel mogelijk op het midden rust (en dus niet naar één kant), zo bepaal je de hoek voor het gat van de pin.

Tip 3: Wij adviseren je hiervoor een waterboormachine te gebruiken. Beschik je hier niet over? Niet verrassend, het is namelijk vrij specifiek gereedschap. Gebruik dan een diamantboor.

Let op: gebruik geen handboor. Hierdoor kunnen er snel stukjes afbreken en is het erg lastig om een ‘recht’ gat te boren.

Tip 4: Voor extra houvast tijdens het boren, teken je de boorrichting af op het beeld. Lukt het aftekenen niet? Zorg er dan voor dat je het eindpunt van het boren in de gaten kunt houden. In de plaats van aftekenen kan je ook tape gebruiken.

Tips om toe te passen tijdens het boren

Hieronder lees je nog twee tips voor het boren van een gat in jouw beeld of sokkel die je kunt toepassen tíjdens het boren.

Tip 5: Om een zo recht mogelijk gat te boren, leg je je jouw beeld neer op een tafel of werkbank. Op deze manier kan je er recht in boren.

Tip 6: Controleer tussen het boren door of je de goede richting op boort. Hoe check je dit? Boor een klein stukje in het beeld. Stop vervolgens met boren en test of jouw beeld op de pin geplaatst kan worden.

  • Heb je een zachte steensoort? Dan kan je eventueel de richting nog wat aanpassen.
  • Boor je in een van onze marmeren sokkels (hardstenen)? Dan is het aanpassen van de richting niet meer mogelijk.

Lijstwerk

In onze lijstenmakerij kunnen we je bijvoorbeeld helpen met: